AGRIBI
Konsult i Kunskap och Utveckling

 

Träkolsbränning utanför Trichuli, Tamil Nadu
Foto: Per Magnuson ©

Här är "mitt" indiska hus i Batlagundu
Foto: Per Magnuson ©
 
Utsikt från takterrassen mot Palni Hills
Foto: Per Magnuson ©

RESEBREV 1-04
Hälsning från Batlagundu, Tamil Nadu, södra Indien

Här kommer då det första efterlängtade resebrevet från södra Indien och en hälsning hem till Vadensjö och alla andra som tittar in på sidan.

Jag kom hit i slutet av oktober från ett regnigt Skåne till ett Chennai i duggregn. Den första tiden här har gått åt till att träffa de människor jag ska samarbeta med och etablera mig här i Batlagundu. Jag är här på uppdrag av Framtidsjorden för att samordna aktiviteter som olika organisationer jobbar med så att utbytet mellan dem kan öka. En annan viktig uppgift är att förmedla information om Indien och det fantastiska utvecklingsarbete som sker här, till Sverige. Just nu är det många organisationer som vill bli medlemmar och det är också en av mina uppgifter, att besöka och se vad de gör.
De aktiviteter som vi stöttar är ekologiskt jordbruk, stadsmiljö och naturpedagogik.

Men nu ska jag berätta lite om Batlagundu, en häktisk stad vid foten av Palni Hills. Här finns en huvudgata med många affärer där man kan hitta det mesta man behöver. Fantastiska textilier, mycket hantverk och juvelerare. Smycken är viktigt här. Mataffärer förstås och teserveringar ofta med ett litet bageri med alla dessa söta kakor, väldigt goda men ack så söta.
Nu i jultid har man satt upp extralampor och när det mörknar framåt sex-tiden är det lite julkänsla trots att temperaturen ligger runt 20. Bussar dundrar fram genom den smala huvudgatan och då är det bäst att hålla sig åt sidan. Batlagundu är den stad som alla, som skall till turistorten Kodaikanal, passerar.

Det är alltså här jag har slagit mig ner och hyr ett hus. Indiska hus är fina. Det jag lyckats få hyra är rätt stort, fyra rum: två sovrum, ett vardagsrum och ett litet pujarum, det är här man ska be till sina gudar enligt hinduisk tradition. Vidare har jag ett fint kök, bad och toa förstås. Det bästa med huset är den stora takterrassen där man nästintill skulle kunna spela tennis. Ett av sovrummen är gästrum med gott om plats. Välkomna! I huset har jag inrett ett kontor med allt vad det innebär. Uppkopplingen mot nätet är dock inte av samma kaliber som hemma i Vadensjö.
Här finns det numera även en liten trädgård efter det att diverse skräp röjts undan. Tomater och papaja är det som kom först i jorden och mer ska det bli.

Det här var det första brevet, ett kort ett, och fler kommer.

Kommentarer eller käcka tillrop skickas gärna till: per.magnuson(at)agribi.com
Nästa brev kommer i början av 2005,
tills dess önskar jag alla trogna läsare

God Jul och ett Gott Nytt År
Per Magnuson


 
Hem Till Resebrev Index Nästa Resebrev