RESEBREV 13-05
Batlagundu, Tamil Nadu, Indien

Balasore
Här uppe i nordost, inte långt från Kolkata jobbar en organisation som hjälper byborna att utveckla sin bygd och skapa inkomsttillfällen. Utbildning och hälsovård är också viktigt för att skapa en dräglig tillvaro.

En inkomstkälla är odlingen av betel. Här ligger de tätt, skuggade av palmbladstak, nära kusten. Det varma fuktiga klimatet verkar vara synnerligen gynnsamt för betel. Inne i ”skugghusen” är beteln planterad i rader och uppbundna i snören upp till taket. Det är en slingerväxt som behöver stöd och det är bladen som skördas. Betel är som kaffe eller tobak, en stimulansia som odlas utan restriktioner. Många tuggar betel dagligen. Man tar tre, fyra blad, viker ihop dem och ibland tillsammans med arekanöt och lite tobak. Det blir en stadig ”buss” som man tuggar och vänder på under det att den rödaktiga saften från beteln ger den önskade effekten. Men som sagt en mild stimulansia som är vanlig framförallt i södra Indien.

Uppköpare kommer ut till byarna och tar hand om skörden. Det är uppköparna som sorterar och paketerar bladen snyggt och prydligt i specialgjorda korgar. Det är flinka män som sitter med korslagda ben och snabbt bläddrar bland bladen. De sitter i skuggan på en altan till en av lantbrukarna. Odlaren får sedan betalt beroende på mängd och kvalité.

Även jag testar tugga ett betelblad men sensationen uteblir. Jag håller mig till kaffe!

 

Per Magnuson
Batlagundu 6/3/2005
per.magnuson(at)agribi.com

 


Flinka fingrar sorter snabbt skörden av betelblad
Foto: Per Magnuson ©


Här kontrolleras kvalitén på bladen
Foto: Per Magnuson ©


Hem Till Resbrev Index Nästa Resebrev